Sir John A Macdonald Building

  • Wellington Street in context (Doublespace)

    Wellington Street in context (Doublespace)

  • Night view of the Wellington Street elevation (Doublespace)

    Night view of the Wellington Street elevation (Doublespace)

  • Wellington Street elevation (Doublespace)

    Wellington Street elevation (Doublespace)

  • Looking north up the Sparks Street Stair from the Sparks Street Foyer (Doublespace)

    Looking north up the Sparks Street Stair from the Sparks Street Foyer (Doublespace)

  • Looking through to the Main Hall from the South Hall (Doublespace)

    Looking through to the Main Hall from the South Hall (Doublespace)

  • Main Hall looking north with the Spark Street stair at the bottom right (Doublespace)

    Main Hall looking north with the Spark Street stair at the bottom right (Doublespace)

  • Southeast corner of the Main Hall highlighting the rehabilitated chandeliers, cleaned Benedict stone and other fine interior finishes (Doublespace)

    Southeast corner of the Main Hall highlighting the rehabilitated chandeliers, cleaned Benedict stone and other fine interior finishes (Doublespace)

  • Looking north in the atrium highlighting the new feature stair with the addition on the left and the existing building on the right (Doublespace)

    Looking north in the atrium highlighting the new feature stair with the addition on the left and the existing building on the right (Doublespace)

  • Looking south down the atrium with the existing building on the left and the new addition on the right (Doublespace)

    Looking south down the atrium with the existing building on the left and the new addition on the right (Doublespace)

  • Looking southwest towards the east wall of the addition from the atrium's mezzanine bridge. Also note the atrium feature stair's red marble central plane (Doublespace)

    Looking southwest towards the east wall of the addition from the atrium's mezzanine bridge. Also note the atrium feature stair's red marble central support wall (Doublespace)

  • Looking towards West Block from the gathering space adjacent to Multipurpose Room 2 in the addition. Also note the atrium mezzanine bridge connection the addition to the former Dining Suite (Doublespace)

    Looking towards West Block from the gathering space adjacent to Multipurpose Room 2 in the addition. Also note the atrium mezzanine bridge connection the addition to the former Dining Suite (Doublespace)

  • Looking towards West Block from the gathering space adjacent to Multipurpose Room 2 in the addition (Doublespace)

    Looking towards West Block from the gathering space adjacent to Multipurpose Room 2 in the addition (Doublespace)

  • Looking through the large east window in Multipurpose Room 2 (addition) towards the west wall of the existing building (Doublespace)

    Looking through the large east window in Multipurpose Room 2 (addition) towards the west wall of the existing building (Doublespace)

  • House of Commons Hall of State Adaptive Reuse and Addition

    Sparks Street Elevation from O'Connor Street

  • Sparks Street Elevation

    Sparks Street Elevation

Main Hall looking north with the Spark Street stair at the bottom right (Doublespace)
Challenges of the adaptive reuse & rehabilitation of the 1932 RAIC Gold Medal-winner, previously described as "a work of Canadian architectural accomplishment"
House of Commons Hall of State Adaptive Reuse and Addition Architecture, Conservation   144 Wellington St, Ottawa, Canada 2008-2015 Public Works and Government Services Canada

• Green Globes 5 Globe Rating
• National Trust for Canada 2015 Cornerstone Award for Heritage Rehabilitation/Adaptive Use;
• RPIC 2015 National Award of Excellence for Heritage Conservation – Federal Building;
• Canadian Association of Heritage Professionals 2014 National Award of Excellence: Heritage Planning – Adaptive Use;
• City of Ottawa 2015 Urban Design Award of Excellence for Urban Infill – Low Rise.

Related

Former Bank of Montreal

Sir John A Macdonald Building

Art and Architecture

New Article by Mark Thompson Brandt featured in the Journal of Architectural Conservation

Along with a collection of esteemed authors including David Fixler and Theo Prudon, an article written by Mark Thompson Brandt

NORR/MTBA Win Coveted 2017 Canadian Green Building Award

The Sir John A. Macdonald Building Rehabilitation and Adaptive Reuse project received the 2017 Canadian Green Building Award in the

Sir John A. Macdonald Building Achieves Highest Possible Eco-Rating

The Sir John A. Macdonald Building was rehabilitated with environmental sustainability in mind. The project is Green Globes certified and earned the highest

Hill Times: Featuring the Sir John A. Macdonald Building

‘It’s a very small building, but it’s very rich,’ new Hill space opens with Sir John A. Macdonald Building addition

Sir John A Macdonald Building on the Cover of Canadian Architect

The recently rehabilitated Sir John A Macdonald Building, formerly the Ottawa head office and main branch of the Bank of

Former Bank of Montreal in Wellington Street Context

Bank of Montreal Building